środa, 29 kwietnia 2015

Kwasy tłuszczowe Omega-3

suplementy
Skąd je brać? Czy musimy uzupełniać dietę za pomocą suplementów diety? Niekoniecznie! Przedstawiam krótką listę produktów, które warto dorzucić do swojego posiłku, aby wzbogacić dietę o ważne i zdrowe kwasy tłuszczowe Omega-3. 

Najwięcej kwasów omega posiadają oczywiście ryby. Nie wszystkie jednak. W pierwszej kolejności są to tłuste ryby morskie, żyjące w słonej wodzie, czyli: śledź, łosoś, makrela, sardynka czy halibut. Jeśli lubisz owoce morza - świetnie! One również mogą być dobrym źródłem omega 3. 

Nie lubisz ryb? W takim razie szukajmy dalej. Orzech włoski może być bardzo fajnym źródłem kwasów tłuszczowych. Jego zaletą jest to, że pasuje zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych (np. sałatek). Z innych roślin polecam soję, rzepak i nasiona lnu. Nie chodzi jednak o tłoczone z nich oleje (pod wpływem obróbki cieplnej i działania słońca kwasy tłuszczone są niszczone). 

Według mnie najprostszym sposobem na to, żeby uzupełnić dietę o kwasy omega 3 jest jeść morską rybkę 2 razy w tygodniu. Nasze zapotrzebowanie to około 1-1,5 grama kwasów tłuszczowych omega 3, i dwie ryby zupełnie wystarczą, aby to zrealizować.

2 komentarze:

  1. jak dobrze, że się przekonałam do ryb :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ryby :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń