wtorek, 27 października 2015

Koktajl z witamin i minerałów


Pomidory warto jeść i przekonałam się o tym na swoim własnym przykładzie. Otóż mają one ogromną ilość zalet i walorów, a najzdrowsze dla naszego organizmu są te prosto z krzaka. Jednakże pomidory pod każdą postacią są dla nas bardzo cenne, albowiem w swoim składzie mają ogromną liczbę witamin oraz minerałów. Warto więc je jeść, bez względu na to czy pod postacią świeżych pomidorów, ketchupu, czy też w sosach i zupach. 

Ogromne źródło witamin

Pomidory mają wielką ilość witamin. Bogate są przede wszystkim w witaminę C. jeden duży pomidor, jak się okazuje pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 60 procentach. Dodatkowo warzywa te zawierają także znaczną ilość witaminy E, a także beta-karotenu inaczej rzecz biorąc, bardzo silnych antyoksydantów, jakie to są dla naszego zdrowia bardzo ważne, ponieważ neutralizują szkodliwe wolne rodniki. Jednak na tym nie koniec, gdyż mają w sobie również witaminy z grupy B jakie to bardzo korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz są bogate w witaminę PP która świetnie wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi. Zapomnieć nie możemy także że pomidory mają znaczną ilość witaminy K a ta z kolei ma właściwości przeciwkrzepliwe. Tym samym powinniśmy sięgać po nie bardzo często.